Aktiva Seniorer Falun

                                                                                               
Aina med närmaste vännerna i Indien
Aina med närmaste vännerna i Indien                                        Foton: Aina Dalentoft

Aina Dalentoft gav oss upplevelser från Indien med sin berättelse om möten med människor i Indien. Hon berättar engagerat och får oss aktiva seniorer mycket nyfikna på Indien och sugna på att åka dit själva. Aina berättade att hon rest mycket och till många olika världsdelar. De senaste tio åren har hon rest i Indien och då stannat mellan två och fyra månader varje gång. Dessa resor har förändrat hennes sätt att se på och uppleva tillvaron. Hon berättar att indierna, som är hinduer, har så många olika gudar att det finns en gud för varje tillfälle. Det gör hela folket lösningsinriktat. Kommer man inte fram på det ena sättet så prövar man ett annat sätt. Fram kommer man. Aina visar ett roligt fotoexempel på detta. Indien införde hjälmtvång för moped och då mannen inte hade råd att köpa hjälm satte han på sig en kastrull på huvudet. Detta godkändes av den polis han stoppats av och han slapp böter.

Det finns också en sådan oerhörd kraft i det indiska samhället, berättar hon, som också kan bero på att befolkningen är så ung. Hälften av befolkningen består av ungdomar till skillnad från oss. För ungdomar är ju ingenting omöjligt. Inställningen hos ungdomar är också sådan i Indien att först vill man utbilda sig och sedan ha ett jobb och samtidigt vill man kunna ge tillbaka till samhället med ideellt arbete ofta i form av olika projekt.

Bild från ett projekt med en stam i norra Indien

Folklore/dansare från Karnartaka i södra Indien

Många sådana projekt har Aina deltagit i när hon vistats i Indien. Hon har blivit god vän med många indier framförallt genom det speciella band hon fått med den familj på vars golv hon sovit, tillsammans med dem och som hon haft kontakt med genom åren. En del indiska grupper har också, genom kontakt med Aina kommit till Sverige och fått uppleva våra exotiska breddgrader. Hon har också startat små projekt i Indien för att påverka kvinnor att ta för sig lite mer. I Indien har det också under lång tid funnits ett tredje kön, transgender säger hon, och där anses det inte konstigt alls.

Indien är ett färgsprakande land. Man tar alla möjligheter till att fira, klä ut sig och pynta med ljuslyktor och glitter och musik och föreställningar. Exempelvis firar man jul och klär sig i tomtekläder fast man inte är kristna. Alla indier lär sig engelska i skolan, men det finns 38 olika språk i landet och ofta blandas flera av dem för att man ska kunna nå fram till varandra. Det har ju också varit en ekonomisk standardhöjning i hela landet och idag har många indier en utbildning som gjort att indier flyttat till andra världsdelar.

Kvinnor åtnjuter enligt lag samma rättigheter som män men fortfarande i praktiken är flickor/kvinnor inte lika mycket värda. Det är också ett land som dras med mycket hög korruption, men nuvarande ledning av landet har sjösatt en stor ekonomisk reform för att bekämpa detta. De senaste åren har skattemedel börjat komma in och detta har börja nå ut i form av bättre infrastruktur, rent vatten, säkrare situation för kvinnor och barn samt ett pågående genomförande av en hälsoförsäkring för 500 miljoner indier. 

 

Foto Laila Thunstedt
Foto Laila Thunstedt

Aktiva Seniorer besökte Jobs Handtryck i Leksand en solig men lite kylig torsdag den 11 april.

Helt i Gustav Ankarcronas anda fick 35 aktiva seniorer se tillverkningen av de vackra tygerna. Jobs Handtryck har alltid gått sin egen väg. Inte följt med strömmen och inte hoppat på trender. Så har man lyckats skapa tidlösa designklassiker, unika i sitt slag. Än i dag trycks de blomstrande tygerna helt för hand, precis som vid starten 1944. Ca 10.000 m trycks per år i ett 80-tal mönster. Vi får vid vårt besök se tryckarna arbeta i tryckverkstaden med att lägga på den röda färgen på körsbären på ett tyg som ligger utspänt i två 30-meters längder. Innan avfärd inhandlas många vackra ting med Jobs mönster på.

 

Efter lunch i Moskogen var nästa anhalt smedjan Käck & Hedbys Brukssmide. Dess mest kända produkt Tuppstaken har anor från 1600-talet fick vi veta och Gustav Ankarcrona designade den moderna varianten i början av 1900-talet. Vi fick veta vad symbolerna på ljusstaken, som anknyter till kristendomen, betyder. Staken är en uppskattad gåva bl a till brudpar då tuppstakens hjärtform symboliserar kärleken. Vi seniorer finner fina saker att inhandla även i denna butik, en av oss med efternamnet Björn hittar en vindflöjel till sommarstugan som föreställer en björn. Själv nöjer jag mig med en söt ljussläckare med tupp som handtag.

På hemvägen denna lyckade dag hinner vi även förbi Leksands brödaffär och nu inför påsken får vi tillfälle att förse oss med härligt knäckebröd med olika kryddningar. En fin kulturdag!<

Aktiva Seniorer besöker Sacci den7 mars 2019
Aktiva Seniorer besöker Sacci den 7 mars 2019

Wiktor Haglöf startade företaget 1914 i Dalvik, verksamheten flyttades till Torsång i ny lokal 1919-1934 därefter flyttade man till två andra lokaler innan man etablerade sig i Borlänge. 1974 såldes Haglöfs till Bonnierföretagen och 1991 startade Hans Haglöf företaget SACCI.

90 öre kostade ryggsäcken 1914
90 öre kostade ryggsäcken 1914

Vi fick en målande beskrivning av företagets historia av Hans Haglöf 88 år gammal och som är son till grundaren Wiktor Haglöf. Den första ryggsäcken från 1914 kostade 90 öre och ett dussin ryggsäckar kostade 10:80, en stor summa för den tiden.

Hans Haglöf berättar med inlevelse
Hans Haglöf berättar med inlevelse

Hans Haglöf berättade kunnigt och humoristiskt om företagshistorien.

Numera är det inte så stor tillverkning i Borlänge utan mycket sker i bl.a Kina, Estland och Vietnam. Nuvarande produktion är mest inriktad på försvaret, industrin och sjukvården.

Ett väldigt intressant och uppskattat besök och ett stort tack till Hans Haglöfs fantastiska berättarförmåga.

 

 


Ordförande Lise-Lotte Boberg, sekreterare Laila Thunstedt, kassör Suzanne Didring
Årsmötet hölls den 25 februari 2019. Antalet medlemmar i föreningen var vid årets början 184 och vid årets slut 197. Vi växer sakta men stadigt i antal. Årsavgiften är oförändrat 100 kronor. Styrelsen har hållit 9 protokollförda sammanträden. Månadsträffar och studiebesök har varit välbesökta- Vi firade 10-årsjubileum i år och det var mycket uppskattat. Styrelsen ser i år likadan ut som förra året. På bilden syns ordförande, sekreterare och kassör.
Som underhållning hade vi i år några pojkar från Falu Musikakademi som spelade Jazzmusik och Folkmusik i kombinationer. Synnerligen njutbart. För mig lät de inte som elever utan som fullfjädrade musiker.
Njutbar jazzig folkmusiktrio
Njutbar jazzig folkmusiktrio