Aktiva Seniorer Falun

Modevisning hos Aktiva Seniorer den 24 september
Modevisning hos Aktiva Seniorer den 24 september

Duvans modebutik i Hedemora visade höstmodet för 80-tal aktiva seniorer, som trots kalla vindar ute tagit sig till Nybrokyrkan denna eftermiddag. Anette Andersson som besökte vår förening för tre år sedan underströk att man vill ge sina kunder en personlig service. Vad fick vi då se?

Omlottskärningar, ponchos i många varianter, vida byxor och nygamla material som manchester och slinkiga tyger. Mycket smakfullt och fint visat av Duvans personal och vår egen ordförande Lotta.

Flera av oss som var där kommer att åka till Hedemora framöver. Jag blev särskilt förtjust att återse manchestern som var mjuk och ofta i stretch.

Här följer ett bildspel med höstens mode 2018:

 

 

Vi utrustades med stålskor och reflexvästar och delades upp i två grupper

Aktiva seniorer på visning den 26 september 2018 av Arctic Paper Grycksbo AB. Arctic Paper är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa.

Våra guider: Malin Wedholm, HR, Max Siewert,miljöingenjör,Willy Åsen,trotjänare och Eddie Signell,personalchef
Våra guider: Malin Wedholm, HR, Max Siewert,miljöingenjör,Willy Åsen,trotjänare och Eddie Signell,personalchef

Vi guidades runt på anläggningen av bl.a Max Sievert och Eddie Signell och vi fick se framställningen av papper från mäldberedning via bl.a pappersmaskin, pressparti fram till rullmaskin och färdiggörande samt lagret med färdiga produkter.

Tittar man på anläggningen utifrån ser den inte så stor ut men väl inne på området är det en fantastisk anläggning, grundad 1740 av Johan Munktell.

Våra guider gjorde besöket till en minnesvärd visning och vi var mer än väl nöjda med besöket.

Smetköket
Smetköket" , där smeten som man bestryker pappret med blandas

Tomas Dahlrud och Jenny Nirs välkomnade
Tomas Dahlrud och Jenny Nirs välkomnade

Tomas Dahlrud och Jenny Nirs välkomnade oss Aktiva Seniorer till tryckeriet. Det rätta namnet på företaget är Rolf Jansson Lito eftr. AB, i Vikmanshyttan och är det äldsta stentryckeriet som trycker konst i Norden. Tryckpressen är från 1889. Det anses vara landets litografiska centrum. Rolf Jansson startade, men företaget drivs nu av bröderna Mats och Per-Ove Westman. Verksamheten i Vikmanshyttan startade i den gamla Konsumbutiken där de fortfarande finns sedan 1972.

Här syns den unika stenen som konstnären tecknar på
Här syns den unika stenen som konstnären tecknar på

Att göra litografi är en unik process i flera steg, litografen och konstnären har ett nära samarbete. Konstnärens motiv tecknas spegelvänt med krita på Bayerska kalkstenar. Färgen de använder är linoljebaserad och ljusäkta. Varje färg kräver en ny tryckning i pressen. Upplagornas storlek kan variera mellan 150-450 ark. Litografin får ett nummer, äkthetsstämpel och signatur för hand av konstnären. Efter färdigtryckt upplaga slipas motivet bort och stenen kan användas igen.

De har även en verksamhet där de inreder offentliga miljöer och företag. Försäljning till konstföreningar, landsting, kommuner samt till privatpersoner. Detta besök ändrade min uppfattning av vad en litografi är, tycker Lise-Lotte Boberg.

Så här kan resultatet bli.  Foto: Björn Karlsson
Så här kan resultatet bli. Foto: Björn Karlsson

 

Denna Bergsmansgård med trädgård är ett kulturreservat i Världsarvet Falun. Vika--Hosjö hembygdsförening äger gården.

Aktiva Seniorer gjorde i slutet av augusti ett besök på Staberg och togs emot av Lotta Örtendahl ordförande i Vika-Hosjö hembygdsföreningen. Hon berättade en kort historik över de olika byggnaderna som finns runt omkring och visade kartor över hur det hade sett ut. 

Bergsmansgården har aldrig visats för allmänheten. Renoveringen som inleddes med att det plockades bort spår av de moderna lägenheter som funnits sedan 1960-talet. Med bistånd av över två miljoner från Länsstyrelsen har gården återskapats till hur den såg ut på 1700-talet. Det skall ge en version av hur en bergsman levde. Rummen kommer allt eftersom att få tidstypiska möbler för att återskapa den ursprungliga känslan. Det har länge varit många besökare som velat komma in i bergsmansgården. Lotta Örtendahl är nu glad att den har öppnats för allmänheten.

Vi besökte även barockträdgården som även den har restaurerats och invigdes 1999. Här odlas köksväxter, kryddväxter fruktträd och blommor. Målsättningen är att de sorter som nu odlas skall vara gamla sorter och lokala. Här bevaras även gamla och lokala fruktträdssorter från Dalarna. En kulturintressant och solig eftermiddag avslutades med kaffestund.