Aktiva Seniorer Falun

Posa och hans närmaste medresenärer
Posa och hans närmaste medresenärer
Posa måttar storleken på en råtta som sprang över golvet
Posa måttar storleken på en råtta som sprang över golvet
Kartan som visade resans sträckning
Kartan som visade resans sträckning

Per-Olof ”Posa” Serenius, dubbel guldmedaljör i isracing, gästade Aktiva Seniorer och berättade om sin resa på motorcykel i ord och bild, från Sydkorea via Vladivostok till Moskva. Han inledde med att berätta om sin uppväxt i Hedemora, men han har bott större delen av sitt vuxna liv i Gävle och arbetat som brandman.

Med i det gäng som åkte motorcykel fanns Varg Olle Nygren, Ove Fundin och Lelle Grapengiesser. De hade även en följebil där extrautrustning kunde transporteras och den kördes av Christer Gerlach, som dokumenterade färden.

Resan gjordes under två månader och var 1600 mil lång. Största delen av packningen hade de bakpå motorcyklarna. Underlaget på vägarna var mycket varierande och med detta följe en hel del punkteringar. Per-Olof var den som klarade hela sträckan utan punkteringar eller andra missöden.

För det mesta sov de i tält, men ibland övernattade de på hotell, för att få tillgång till dusch. De träffade många gästvänliga människor som också erbjöd dem övernattning i deras hem. Resan innebar många möten av människor som färdades åt motsatt håll. Var de än kom väckte de alltid stort intresse, speciellt från nyfikna barn.

Ett trevligt föredrag som lockade många lyssnare.

Nedan några av Posas bilder som jag fått låna till reportaget:

 

Studiebesök på den nya Ambulansstationen. Vi var 20 personer som välkomnades av Glenn Axelsson och Joakim Lundberg. Visning började i den nedre delen där ambulanserna är parkerade. Grabbarna visade oss de stora, höga och tunga bilarna men som ändå är smidiga att köra. Mycket modernt utrustade för alla tänkbara behov vid en utryckning. Alla utrymmen är använda på bästa sätt för personalens arbete och även kommunikationssystem.

Bilarna bemannas av två sjuksköterskor eller i de flesta fall sjuksköterskor specialistutbildade i ambulanssjukvård. Det ställs stora krav på personalens utbildning och erfarenhet. Fortbildning är viktig. Något som även behövs är C-körkort vilket kan vara ett problem vid rekrytering.

 

 

 

 

 Det finns elva ambulansstationer i Dalarna. I Falun är tre bilar bemannade dagtid och två på natten. Dessutom finns två sjuktransportfordon som inte är bemannade med specialutbildad personal. 

Deltagarna hade många frågor runt deras arbetssituation och bemötande som de möter vid utryckning. Vi fick även en rundvandring i deras personalutrymmen en våning upp i huset. De var mycket nöjda med de ljusa och väl tilltagna utrymmena.

Besöket gav oss en inblick i hur ambulansen arbetar i Falun och länet.

 

 

 

 


Foton Ragnhild Tjäder

 


Modevisning hos Aktiva Seniorer den 24 september
Modevisning hos Aktiva Seniorer den 24 september

Duvans modebutik i Hedemora visade höstmodet för 80-tal aktiva seniorer, som trots kalla vindar ute tagit sig till Nybrokyrkan denna eftermiddag. Anette Andersson som besökte vår förening för tre år sedan underströk att man vill ge sina kunder en personlig service. Vad fick vi då se?

Omlottskärningar, ponchos i många varianter, vida byxor och nygamla material som manchester och slinkiga tyger. Mycket smakfullt och fint visat av Duvans personal och vår egen ordförande Lotta.

Flera av oss som var där kommer att åka till Hedemora framöver. Jag blev särskilt förtjust att återse manchestern som var mjuk och ofta i stretch.

Här följer ett bildspel med höstens mode 2018:

 

 

Vi utrustades med stålskor och reflexvästar och delades upp i två grupper

Aktiva seniorer på visning den 26 september 2018 av Arctic Paper Grycksbo AB. Arctic Paper är en av de ledande tillverkarna av högkvalitativt grafiskt finpapper i Europa.

Våra guider: Malin Wedholm, HR, Max Siewert,miljöingenjör,Willy Åsen,trotjänare och Eddie Signell,personalchef
Våra guider: Malin Wedholm, HR, Max Siewert,miljöingenjör,Willy Åsen,trotjänare och Eddie Signell,personalchef

Vi guidades runt på anläggningen av bl.a Max Sievert och Eddie Signell och vi fick se framställningen av papper från mäldberedning via bl.a pappersmaskin, pressparti fram till rullmaskin och färdiggörande samt lagret med färdiga produkter.

Tittar man på anläggningen utifrån ser den inte så stor ut men väl inne på området är det en fantastisk anläggning, grundad 1740 av Johan Munktell.

Våra guider gjorde besöket till en minnesvärd visning och vi var mer än väl nöjda med besöket.

Smetköket
Smetköket" , där smeten som man bestryker pappret med blandas