Aktiva Seniorer Falun

Åke Sundby vice ordförande i förbundet
Åke Sundby vice ordförande i förbundet

Första månadsmötet för hösten innebar ett besök från förbundet av Åke Sundby. Han berättade en del om förbundsarbetet. Vår förening(och alla andra i Sverige) bidrar till förbundet med 15 kr från vår årsavgift på hundra kronor. Förbundet har inget kansli som kostar pengar men av de 15 kronorna går 5 kr till kostnad för styrelsemöten, 3 kr till förbundsstämman(som hålls vartannat år) och 1 kr till ordförandekonferens(vartannat år) och samråd. Medlemsförsäkringen kostar 1 kr och 2 kr går till övrigt(typ administrativa kostnader).

Vi pratade också om att starta en egen klassiker om det finns intresse och vill ha frivilliga att jobba med frågan. Vi ska till exempel gemensamt gör några motionspass med några lagom korta sträckor med t.ex.simning, promenad/löpning, skidåkning. Deltar man i ett antal av dessa har man genomfört en klassiker. 

Mötet avslutades med härlig nostalgimusik av Antik och Kurioza.

 

 

Kommunbiolog Per Karlsson var guide
Kommunbiolog Per Karlsson var guide

En solig eftermiddag i september gjorde Aktiva Seniorer en vandring i Sanders gammelskog. Vid ingången till naturreservatet möttes vi av kommunbiologen Per Karlsson. Han berättade att detta var ett kommunalt reservat som ligger stadsnära. De statliga naturreservaten ligger i allmänhet längre bort från bebyggelse. Instiftelsen av detta reservat började 2014 och var färdigt under 2015. Det har en yta av 58 ha vilket motsvarar ungefär 110 fotbollsplaner. De träd som låg över planerade stigar i området, fick hjälp av en arborist, vid kapning av snittytorna så det såg naturligt ut.

Trollskog

Vi gjorde sedan en gemensam vandring fram till första rastplatsen där det finns möjlighet att grilla. Per berättade om fågellivet, insekter och växter som finns i reservatet. Sanders gammelskog kändes som en trollskog med olika gamla träd, ved och mossmattor i gröna nyanser. Det finns tre olika stigar att välja på och de är utmärkta med orange färg. Efter att vi gått en medellång slinga smakade vår medhavda matsäck extra gott.

Kan rekommendera detta utflyktsmål.

Foton: Ragnhild Tjäder

Per tipsade oss om att det finns en app som heter naturkartan.se  där finns alla reservat i hela Sverige. Ladda ner den om du gillar Natur och Vandring.

 

 

Foton: Ragnhild Tjäder
Ol-Anders Hälsingegård. Guide är Gun-Maie Swessar.                Foton: Ragnhild Tjäder

Vårt första resmål var Ol-Anders Hälsingegård, där vår guide Gun-Marie Swessar mötte oss, med utomhus fika och nygräddad kaka. Denna gård är besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar. I landskapet finns närmare 1000 gårdar. Sju av dem är utsedda av Unesco. 

festsalen med vackra interiörmålningar

Festsalen med vackra interiörmålningar

Gun-Marie berättade på ett roligt och intressant sätt, om gårdens exteriör och om brokvistarna som är skapade i empirestil bland annat. Vidare in i Festsalen med vackra interiörmålningar från 1848 på väggarna och alla hade sin historia. Den som hade skapat målningarna var från Rättvik. Förra sommaren bodde deltagarna i Allt för Sverige på gården. Inom samma område finns ett litet, men väldigt informativt Emigrantmuseum, där du kan följa med på en resa från Alfta till Bishop Hills i USA. 

Jacob Bruce visar Linfabriken
Jacob Bruce visar Linfabriken

Vår bussresa gick vidare till Växbo krog för en välsmakande lunch. Efteråt promenerade alla upp till Lin fabriken med tillhörande butik, där Jacob Bruce som är ena halvan av ägarparet tillsammans med hustrun Hanna emot oss. Han berättade en fascinerade historia över hur det gick till när de tog över fabriken från Rolf Åkerlund. Jacob visade oss runt i fabriken. De har nu kunnat utöka antalet vävstolar och fördubblat personalstyrkan. Butiken erbjöd ett stort utbud av mycket vackra linne produkter som många i sällskapet fastnade för. 

Deltagarna på resan enades om att vi hade en trevlig dag med vackert väder, god mat, lärorika besök och pålästa guider.

 

                                                                                               
Aina med närmaste vännerna i Indien
Aina med närmaste vännerna i Indien                                        Foton: Aina Dalentoft

Aina Dalentoft gav oss upplevelser från Indien med sin berättelse om möten med människor i Indien. Hon berättar engagerat och får oss aktiva seniorer mycket nyfikna på Indien och sugna på att åka dit själva. Aina berättade att hon rest mycket och till många olika världsdelar. De senaste tio åren har hon rest i Indien och då stannat mellan två och fyra månader varje gång. Dessa resor har förändrat hennes sätt att se på och uppleva tillvaron. Hon berättar att indierna, som är hinduer, har så många olika gudar att det finns en gud för varje tillfälle. Det gör hela folket lösningsinriktat. Kommer man inte fram på det ena sättet så prövar man ett annat sätt. Fram kommer man. Aina visar ett roligt fotoexempel på detta. Indien införde hjälmtvång för moped och då mannen inte hade råd att köpa hjälm satte han på sig en kastrull på huvudet. Detta godkändes av den polis han stoppats av och han slapp böter.

Det finns också en sådan oerhörd kraft i det indiska samhället, berättar hon, som också kan bero på att befolkningen är så ung. Hälften av befolkningen består av ungdomar till skillnad från oss. För ungdomar är ju ingenting omöjligt. Inställningen hos ungdomar är också sådan i Indien att först vill man utbilda sig och sedan ha ett jobb och samtidigt vill man kunna ge tillbaka till samhället med ideellt arbete ofta i form av olika projekt.

Bild från ett projekt med en stam i norra Indien

Folklore/dansare från Karnartaka i södra Indien

Många sådana projekt har Aina deltagit i när hon vistats i Indien. Hon har blivit god vän med många indier framförallt genom det speciella band hon fått med den familj på vars golv hon sovit, tillsammans med dem och som hon haft kontakt med genom åren. En del indiska grupper har också, genom kontakt med Aina kommit till Sverige och fått uppleva våra exotiska breddgrader. Hon har också startat små projekt i Indien för att påverka kvinnor att ta för sig lite mer. I Indien har det också under lång tid funnits ett tredje kön, transgender säger hon, och där anses det inte konstigt alls.

Indien är ett färgsprakande land. Man tar alla möjligheter till att fira, klä ut sig och pynta med ljuslyktor och glitter och musik och föreställningar. Exempelvis firar man jul och klär sig i tomtekläder fast man inte är kristna. Alla indier lär sig engelska i skolan, men det finns 38 olika språk i landet och ofta blandas flera av dem för att man ska kunna nå fram till varandra. Det har ju också varit en ekonomisk standardhöjning i hela landet och idag har många indier en utbildning som gjort att indier flyttat till andra världsdelar.

Kvinnor åtnjuter enligt lag samma rättigheter som män men fortfarande i praktiken är flickor/kvinnor inte lika mycket värda. Det är också ett land som dras med mycket hög korruption, men nuvarande ledning av landet har sjösatt en stor ekonomisk reform för att bekämpa detta. De senaste åren har skattemedel börjat komma in och detta har börja nå ut i form av bättre infrastruktur, rent vatten, säkrare situation för kvinnor och barn samt ett pågående genomförande av en hälsoförsäkring för 500 miljoner indier.