Aktiva Seniorer Falun

Caritha, som spelades av Carina Jingrot
Caritha, som spelades av Carina Jingrot                                               Foto:Solveig Isaksson

Den åttonde februari var vi ett gäng på 20 stycken Aktiva Seniorer på teatern i Falun. Vi var på Kultursoppa som denna gång bestod av en jättegod fisksoppa med aioli samt en enmansshow som hette Kom igen, Caritha! Caritha spelades av Carina Jingrot och manuset är skrivet av Lotta Eriksson, känd från radio.

Caritha är femtio plus och har en stark känsla av att tiden håller på att rinna ut. Det blir inget liv som läkare utan gränser eller som politisk förhandlare i mellanöstern. Vänskap och äktenskap omprövas och håller inte alltid måttet. Nu gäller det! Kom igen Caritha! Det håller på att bli försent och hon försöker förstå hur hon/vi ska klara av insikten att allt förr eller senare tar slut. Hon använder sig av drastisk humor och pendlar mellan sorg och hoppfullhet. Hon sjunger några fina sånger också under föreställningen där vemodet verkligen når ut till publikens hjärtan.

När föreställningen är slut går vi lite yrvakna och tankfulla ut i verkligheten igen.

 

Kerstin Forsberg berättar
Kerstin Forsberg berättar

Kerstin Forsberg från Veteranpoolen besökte oss i Falun på vårt januarimöte. Hon berättade om hur verksamheten är uppbyggd i stort sett i hela Sverige. Vi kan få hjälp med det mesta i hemmet utom fönsterputs, men trädgårdsarbete och de flesta hantverkstjänster. Du behöver inte vara pensionär för att få hjälp. Det var många unga familjer som nyttjade deras tjänster i hemmet.

Den person som anmäler sig och vill stå till förfogande i poolen, får fylla i ett formulär och blir även kallad till intervju. Stor vikt läggs på  att få in rätta yrkeskategorier med gedigna kunskaper. Kostnader och priser varierar för olika tjänster. Se deras hemsida.

Vi gjorde besöket som en öppen frågestund, där alla hade möjlighet att ställa frågor. Några frågor var förberedda av vår ordförande Lise-Lotte Boberg som också författat detta reportage. Det känns tryggt att veta vart man skall vända sig när ens egna krafter inte räcker till. 

Lise-Lotte Boberg agerade frågvis och Kerstin besvarade frågorna.
Lise-Lotte Boberg agerade frågvis och Kerstin besvarade frågorna.                                               

En grupp Aktiva Seniorer träffades i januari 2019 på ACTIC  på Lugnet i Falun.  Eva Forslund och Lina Sandin tog emot oss och presenterade  hur träningslokalerna är indelade med olika maskiner och redskap och ytor för gruppträning.

Du kan träna i gymmet med olika apparater för kondition och muskelträning, fria vikter eller vara med på gruppträningar med olika teman och utbildade instruktörer. Det finns något för alla och möjligheter att hitta sin egna träningsnivå. Tillgång till simbassängen ingår i också i medlemskapet.

Just nu finns möjlighet till att prova träning i en vecka. Ett sådant pass börjar med instruktion av maskinernas inställning. Besöket avslutades med kaffe och information om vad det kostar att vara medlem.

Jag går själv och tränar på Actic och tycker att atmosfären är trevlig och att det finns en social gemenskap förutom roliga träningspass.

För fullständig information rekommenderar jag att ni går in på  deras hemsida www.actic.se

 

Nya Gruvmuseet har öppnat
Nya Gruvmuseet har öppnat                                                               Foton: Eva Jäger

Höstens aktiviteter avslutades med ett besök vid Falu Gruva. Museet har genomgått en total förvandling och nu får du som besökare göra en spännande, interaktiv tidsresa som sträcker sig över Falu Gruvas tusenåriga historia.

Vår guide började med att berätta vad som sägs i folktron, om getabocken  Kåre som hittade malmen eller att gruvfrun kunde peka ut var malmen fanns. Idag är det svårt att säga när och av vem det hittades.

Museet är uppbyggt i olika rum som visar hur arbetet i gruvan gick till, vad som hände om någon skadade sig och hur koppar utvanns av malmen bland annat. Rummen är uppbyggda på ett sådant sätt att det finns möjligheter för besökare att testa olika delar i utställningen.

Förbättringar av malmens reningen måste hela tiden göras för att verksamheten skulle vara lönsam. Efterfrågan på koppar var stor under alla krigsåren, vilket underlättade för gruvans verksamhet att blomstra.

Vi avslutade med att gå i det nya galleriet som är en tidslinje över Falu Gruva men också över världens historia. Ett lättöverskådligt sätt att följa historien.

Det är svårt att återge allt som berättades för oss av vår duktiga guide.

Ett spännande och intressant besök som kan rekommenderas för hela familjen. Nu är gruvmuseet ett museum i tiden.