Reportage från visning av nya badhuset Lugnet 17 nov 2022

Aktiva Seniorer fick ett erbjudande om en exklusiv visning av nya badhuset innan det invigs som vi naturligtvis sa ja till. Antalet deltagare var dock begränsat till tio personer vilket gjorde att antal platser fylldes snabbt.

Den officiella invigningen av nya badhuset kommer att ske den 17 december 2022. Det är på dagen 50 år sedan det gamla badhuset invigdes 17 december 1972.

Klaus Nylund som guidade oss runt är medlem i Aktiva Seniorer. För tillfället har Klaus ett vikariat som guide och visar besökare runt i nya badhuset. Intresset är stort från föreningar, politiker m.fl. 

Rundvandringen började med att vi fick information om badhuset och de olika aktiviteter det nya badhuset innehåller. Projekttiden för badhuset har varit 6 år och byggtiden 2,5 år. Badhuset har utsmyckats med konst både utvändigt och invändigt till en kostnad av 1 % av byggkostnaden. 

Här har vi kommit till badets reception där besöket för att bada börjar. Efter betalning får besökaren ett armband som innehåller ett chip. Med hjälp av armbandet checkar man in och ut från badavdelningen. Armbandet används också till att låsa/låsa upp skåp där man som badande förvarar sina kläder. Borta är det egna hänglåset. 

Vi fortsatte in i badavdelningen där vi fick se exempel på omklädningsrum och duschar. Det finns omklädningsrum för grupper, damer, herrar och mix. Rehabavdelningen har egna omklädningsrum.

Då det inte är tillåtet att beträda bassängområdet utan att vara duschad, i badkläder och barfota fick vi nöja oss med att från läktaren titta ner på de olika bassängerna.

Här tittar vi ner på familjebadet som har en aktivitetsbassäng, en strömkanal och en barnbassäng. Vattentemp 30 – 33 grader.

Här ser vi tränings- och tävlingsbassängen. Den håller måtten för internationella simtävlingar. Vattentemp 27 – 29 grader. 29 grader är max för tävlingssim. 

Utöver de bassänger vi kunde se finns en multibassäng som kan användas för undervisning och babysim. Djupet på bassängen kan justeras mellan 0 – 1,8 meter genom en höj- och sänkbar plattform. Vattentemp 33 grader.

Rehabavdelningen har en egen bassäng där djupet kan justeras mellan 0–1,8 meter. Vattentemp 34 grader. 

Relaxavdelningen på översta våningen kommer inte att vara färdig till invigningen den 17 december 2022. Den kommer att vara klar under 2023.

Det var ett mycket intressant besök där vi fick information om hur vi tar oss in i badavdelningen, genom dusch/omklädning och vidare till bassängområdet.  

Naturligt vis undrar man vad det kommer att kosta att besöka det nya badet. För oss seniorer gäller samma pris som för ungdom och barn under 12 år badar gratis.

Kostnad per besök 70 kr
Årskort 1820 kr
Klippkort tio ggr 560 kr

Mera information om det nya badhuset finns på länk HÄR

Text och foto Göran Eriksson