Reportage från studiebesök i Bergslagssalongerna 10 nov 2022

Vår guide Gunilla Hedenblad, hälsade oss välkomna. 

Vårt besök började på bottenvåningen, där hon förmedlade husets historik. År 1716 köpte bergmästaren Ander Svabs tomten där  Stora Enso kontoret ligger nu. Förutom kontorslokaler och sammanträdesrum fanns även Bergslagsregemente, Kopparbergets försvarsstyrka och en proberkammare.

Husen förstördes av en brand 1761 men återuppbyggdes 1766. Då byggdes husen i tegel. Våningar och flyglar har utökat husens utformning sedan 1800-talet. 

Från början låg all administration uppe vid gruvan, men allt flyttades successivt ned till Åsgatan. Då inrättades den festsal som idag kallas Bergslagsalongen.

Den stora festsalen blev färdig och inredd 1818. Golvet består av breda furuplank, i taket hängde bergsmanskronor som under 1856-1857 ersattes av böhmiska kristallkronor. Salen fick sin nuvarande utformning på 1930. 

Porträttsamlingen har sitt ursprung från 1658 och är en av de äldsta i privat ägo. Den är representativ för svenska målares konst från 1600 fram till nu.

 Även andra konstföremål finns, bland annat den matta som är designad av Jerk Werkmäster med gruvsymboler som ligger på golvet. Den är tillverkad av ull från Wåhlstedts fårfarm och vävd av Mary Wåhlstedt samt var utställd på Stockholmsutställningen 1930.

Vem var då fru Wåhlstedt? Mer om henne finns att läsa på länken HÄR

Då fotografering inte var tillåten finns inga interiörbilder från besöket.

Ett intressant studiebesök med en mycket påläst guide.

Text: Lise-Lotte Boberg