Reportage från månadsträff den 26 september 2022

Rebecka Marcström Kehrer hade ett föredrag om Svenska Kyrkans arbete i olika delar av världen. Hon arbetar i dag som ungdomspedagog på Kristinegården. 

Rebecka Marcström Kehrer

”Ung i världsvida kyrkan” har som syfte att:

  • dela tro, liv och vardag
  • stärka kyrkorelationer och samarbeten
  • skapa förståelse och lära av varandra
  • skapa internationellt engagemang

Rebecca har i varit i Brasilien, Tanzania och på Filippinerna som stipendiat.
Hon har sitt ursprung i Linköping, men intresset för detta arbete startade i Uppsala. Där pluggade hon bland annat portugisiska för att förstå vad de säger i andra kulturer. Efter några månader åkte hon till Porto Alegre, Rio de Janerio och Sao Paulo i Brasilien. Första målet var Porto Alegre, IECLB församling,  där bodde hon i en familj och arbetade tillsammans med en präst. Prästen kände alla och deltog hela dagarna, inga åldersöverskridande fanns i församlingen. Ett ideellt arbete.

Hon deltog även i ett projekt att besöka skolor. I en privatskolan träffade Rebecca Viktoria, som måste plugga och ta hand om sina syskon då mamman måste arbeta. 

Mycket våldsamhet förekommer i Brasilien, där de skjuter ofta. Under 2016 skedde 6 000 mord. Mellan 2010 – 2015 dödades 11 000 personer av polisen. De värsta förhållandena rådde i slumområdena (favelas) och i storstäder som Rio de Janerio och Sao Paulo. Vissa favelas kan ha upp till 100 000 invånare.

När Rebecca återvänt hem till Sverige och Linköping ville hennes värdfamilj komma till Sverige för att se snö och vart vände de sig då, jo till Falun såklart! Hon ville ge tillbaka med samma gästvänlighet som hon själv fått.

Några år senare åkte hon och hennes fästman på bröllopsresa till Tanzania. Där bodde de hos en familj i några veckor. De fick uppleva ett mycket tätt socialt nätverk, de tog hand om varandra.

Text Laila Thunstedt, foto Göran Eriksson