Månadsmöte den 25 oktober 2021 

Stina och Göran Ryman

Ett 50-tal Aktiva Seniorer fick denna eftermiddag lyssna till Stina och Göran Ryman från Grycksbo som berättade och visade bilder från sin resa till Namibia. Stina och Göran har gästat oss tidigare då de berättat om sin resa till Sri Lanka. De inledde med att berätta om hur deras resande började. Det går att läsa om i reportaget från Sri Lanka klicka på länken HÄR

Resorna de berättade om denna gång var sammanlagt på fem veckor och gjordes 2014 och 2016. De besökte Victoriafallen, Kalahari öknen och en by befolkad av Himbafolket. 

Victoriafallen är ett vattenfall beläget i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Victoriafallen är ett av de största vattenfallen i världen. Det är ungefär 1,7 km brett och på den högsta punkten 105 meter högt.

Kalahari är ett stort öken- och stäppområde i södra Afrika. Det sandiga området sträcker sig genom Namibia, Botswana och Sydafrika. Det finns flera viltreservat i Kalahari. Bland djuren i Kalahari kan nämnas elefanter, lejongirafferschakalerbabianer och antiloper samt många olika fåglar och reptiler

Himbafolket lever i nordvästra Namibia. Det är ett folk som i stor utsträckning fortfarande lever på traditionellt sätt. I huvudsak lever de av boskapsskötsel – getter och får. Kvinnorna smörjer in sina kroppar med en blandning av getfett och röd ockra. De är nakna så när som på ett höftskynke. Deras hår är flätat och insmort med blandningen av getfett och röd ockra med inslag av lera för att det ska stelna. De män som inte vaktar boskapen arbetar ofta i städerna. Under besöket i byn slaktades en get till deras ära under mycket ohygieniska förhållanden. Men när det bjuds måste man äta sa Stina. De blev inte sjuka.

Stina och Görans berättelse var mycket uppskattat. De närvarande tackade Stina och Göran med applåder.

Under en paus intogs kaffe/te och smörgåsar.

Text: Göran Eriksson, foto Klaus Nylund