Besök på Dalarnas Museum 15 sept

Konstnärsvännerna Hilma af Klint och Ottilia Adelborg

Vi var 25 Aktiva seniorer som samlades på Dalarnas museum för att guidas runt utställningen. De två kvinnorna, Hilma och Ottilia, träffades år 1882 på Konstakademin. Båda kom från adliga familjer och deras pappor var sjöofficerare. Det var ganska nytt att kvinnor fick tillträde till Konstakademin. Det var 1800-tal och kvinnoöverskott. En ogift kvinna på 25 år blev myndig och inom borgarklassen kunde de försörja sig som konstnärer, vilket båda kvinnorna valde. Ottilia drömde om Dalarna och hamnade så småningom i Gagnef även om hon först blev besviken när inte alla gick i folkdräkt! Hon blev inspirerad av Afzelius, Skansens skapare.

Utanför Rättvik 1902, akvarell Ottilia Adelborg

Hilma var den första som besökte Ottilia i Gagnef. De målade samma landskap. Så småningom valde Hilma en helt annan väg, den abstrakta konsten, av vilken vi inte såg något här. ”Målningarna till templet” tillhör de absolut första abstrakta konstverken i världen fick vi veta. En pionjär inom abstrakt måleri. Hon ingick i en religiös grupp kallad De fem. Var inspirerad av spiritism och antroposofi.
Ottilia började ägna sig åt barnböcker och illustrerade ”Pelle Snygg” och det kända blomsteralfabetet.

En av våra guider Felicia Säfvenberg.

Ottilia stannade i barnens värld medan Hilma blev en sökare, gömde sina verk och blev bortglömd innan hon återupptäcktes och blev världskänd. Ottilia dog åtta år före Hilma, men de hade kontakt via andarna. Visningen gav oss mycket att tänka på.

Flicka på Spark, 1906, akvarell, Ottilia Adelborg

Personligen tycker jag att det var fint att de lyckades hålla kontakt trots att de valde så olika vägar i sitt konstnärsskap, eller kanske just precis därför. Ett besök på muséet rekommenderas.

Vid pennan Catharina Hjortzberg-Nordlund