Kvinnor i Faluhistorien

 

Den 26 oktober berättade Sven Olsson, tidigare museichef Falu gruva, om några av kvinnorna i Faluns historia för anmälda medlemmar i Aktiva seniorer i Falun.
Coronan begränsar ju antalet just nu.

Många hade nog räknat med att få höra om Drottning Kristina, Selma Lagerlöf och Karin Larsson, men Sven hade många fler att mycket kunnigt och initierat berätta om. Jag refererar till några som jag själv blev mest imponerad av. Gruvfrun, som fanns eller kanske fortfarande finns i Falu gruva, hon som vaktade alla skatterna, sätter fantasin i rörelse. Henne berättar alla gruvguider med självaktning om när de visar besökare runt i gruvans inre. Sven kunde berätta att kvinnor aldrig arbetade nere i gruvan, endast en finns beskriven under 1600-talet, hon som fick rycka in för sin skadade man.

 

Binda bloss var den vanliga sysselsättningen för kvinnorna. Det behövdes många bloss under 12-timmarspasset för varje arbetare, 8-10 bloss för eld och ljus.
När kvinnorna blev änkor fick de en trygg inkomst i änkepension, fri läkarvård mm.

Människorna i Falun blev jämförelsevis gamla, beroende på att de hade stadiga inkomster från gruvan och kunde äta bra mat. Ett gott liv på den tiden.
Ändå kallades Falu gruva för dödens väntrum och vanligaste dödsorsaken bland män var lungsoten, luftföroreningarna var svåra. Kvinnorna levde längre och dog oftast
av ålderdom. Kvinnornas medellivslängd var 60,3 år och männnens 50,0.

Vi fick höra om drottning Margareta, drottning Byxlös, som var den första regenten som fick del av inkomsterna från Kopparberget. Så även drottning Kristina, som flera
gånger besökte Falun under 1600-talet. Margareta Olsdotter, var en gammal rynkig kvinna när hon 1719 igenkände sin unge fästman som 40 år tidigare spårlöst försvunnit. Man fann Fet-Mats Israelsson 147 m ner i ett gruvschakt och han var helt bevarad av kopparvitriolen nere i gruvan. En fantastisk historia som givit upphov till många böcker, teaterstycken och operor.
Vidare berättade Sven om Sara Lisa Moraeus, som 1739 gifte sig med Carl von Linné. Ute på Svedens gård kan vi idag besöka den vackra bröllopsstugan.

 

Bland övriga kvinnor i Faluns historia fäste jag mig särskilt vid den s.k. ”Fläsk-Mina”, 1844-1937. Hon hette Wilhelmina Bergström och sålde torkad hästskit som grisfoder
med stor framgång. Hon blev mycket rik fick vi höra. Från idrottens värld nämndes bl a Brita Hazelius 1909-1975, som vid 17 års ålder blev världsrekordhållare i simning.
Ellen Skarbo, en politiker som värnade om Faluns gamla miljö och var en kulturkämpe. Tack vare henne och andra är nu Falun ett världsarv.

Slutligen vill jag av alla duktiga idrottskvinnor nämna Maria Mimmi Hjort som är  Sveriges näst bästa golfare alla kategorier. Har genom sin golf blivit mångmiljonär.
Så många oväntade namn och så spännande Sven levandegjorde kvinnorna för oss, som hade förmånen att få delta denna eftermiddag.

Vid pennan:Catharina Hjortzberg-Nordlund

Foto:Klaus Nylund