Besök hos nunnorna på Birgittagården

Aktiva Seniorer
Aktiva Seniorer ”går i kloster”

Vi var 38 medlemmar från Aktiva Seniorer som den 15 januari 2020 besökte nunneklostret, som ligger på en udde vid sjön Runn med en betagande utsikt. Syster Vivian hälsade oss välkomna. Sedan visade hon vägen till kapellet, där vi fick en kort historieberättelse över Birgittinorden och dess grundare den heliga Birgitta från 1300-talet. Moder Elisabeth Hesselblad (som helgonförklarades 2016) grundade 1911 den moderna Birgittin-orden som bla har två kloster i Sverige (i Falun och Djursholm). Hon föddes 1870 i Västergötland, men kom som ettåring till Falun och bodde här med sin familj i 11 år. Familjen återvände till Västergötland och den utökade syskonskaran på 13 barn. Elisabeth emigrerade till USA och utbildade sig till sjuksköterska. Moder Elisabeths liv var att hjälpa andra människor var hon än befann sig runt om i världen.

Syster Vivian

Ett av Birgittin-ordens svenska kloster ligger i Hosjö. Huset byggdes 1905 och var ett sommarhus för Herman Munnich och hans familj som ägde huset till 1932. Därefter var det andra som ägde fastigheten och hade det som ett privat konvalescenthem för epileptiker. År 1968 köpte Birgitta-orden huset. Klostret består av huvudbyggnad och annex. Huvudbyggnaden byggdes till 1989 och inrymmer 25 rum med 45 bäddar som fungerar som gästhem för den som så önskar. Många återkommer år efter år och söker det lugn och tystnad som råder i huset. Vid vårt besök fanns 9 nunnor, boende där som sköter olika sysslor under dagen med avbrott för böner. Den som bestämmer i huset kallas Moder. Abbedissan kallas den som finns i Rom och bestämmer var nunnorna skall tjänstgöra eller om de förflyttas till andra kloster i Sverige eller världen. Klostret finansieras av gäster som kommer på besök eller bor där längre. Som avslutning på vårt besök serverades vi kaffe/te med gott bröd till i samlingsrummet. Vi som var med på besöket kände alla den frid som omger en, både inne och ute på denna natursköna plats. 

 

 

{gallery preview_width=”400px” preview_height=”400px”}reportage/200115birgittag/bildgalleri{/gallery}

Bild på altaret och ett av rummen de hyr ut