Stora Fabriken – ett levande kulturhus i Grycksbo

 

Vi hälsades välkomna av Marita Trygg, ordförande i Grycksbo Gille. Vår kunniga guide Anna-Lisa Johansson tog oss sedan med på en rundvandring genom hela huset. Hon är en av dem som kämpat för räddningen av huset.

Huset byggdes 1799 och från början inrymdes tillverkningen av ylletyg till bland annat uniformer. Därefter gjordes huset om till arbetarbostäder och har genomgått flera olika renoveringar.  År 1915 gjordes den första och 1950 den andra då moderniserades lägenheterna i funkisstil. Huset var arbetarbostäder fram till 1970 talet. Därefter en tid som arkiv för aktiebrev och förfallet av huset fortskred med rivningshotet alltmer överhängande. 

I sista stund räddades Stora Fabriken 1995 genom att flyttas 100 meter över ån till dess nuvarande plats. Detta genomfördes med transport av huset i helt skick, bara skorstenarna var nermonterade.

I dagens Stora Fabrik fick vi se museilägenheten som förflyttar oss till 1920- 1930 talet med inredning och allt som hörde den tidsperioden till.

Caféet som är en del av gamla läsesalongen. Bagarstugan som används till att baka tjockbulla i till olika evenemang.

Två vävsalar som används av medlemmarna. Pysselrum för färdigställande av hantverk till kommande marknader.

 

Foton: Björn Carlsson

Festsalen som är nyinredd på övervåningen med utformning från 1700 talets inredningsideal. I detta rum blev vi serverade  kaffe/te och olika sorters kaffebröd. Det blev avslutning på en mycket trevliga eftermiddag. 

Marita hälsade oss varmt välkomna på den kommande julmarknaden 30 november.