Sanders Gammelskog – stadsnära naturreservat

Kommunbiolog Per Karlsson var guide
Kommunbiolog Per Karlsson var guide

En solig eftermiddag i september gjorde Aktiva Seniorer en vandring i Sanders gammelskog. Vid ingången till naturreservatet möttes vi av kommunbiologen Per Karlsson. Han berättade att detta var ett kommunalt reservat som ligger stadsnära. De statliga naturreservaten ligger i allmänhet längre bort från bebyggelse. Instiftelsen av detta reservat började 2014 och var färdigt under 2015. Det har en yta av 58 ha vilket motsvarar ungefär 110 fotbollsplaner. De träd som låg över planerade stigar i området, fick hjälp av en arborist, vid kapning av snittytorna så det såg naturligt ut.

Trollskog

Vi gjorde sedan en gemensam vandring fram till första rastplatsen där det finns möjlighet att grilla. Per berättade om fågellivet, insekter och växter som finns i reservatet. Sanders gammelskog kändes som en trollskog med olika gamla träd, ved och mossmattor i gröna nyanser. Det finns tre olika stigar att välja på och de är utmärkta med orange färg. Efter att vi gått en medellång slinga smakade vår medhavda matsäck extra gott.

Kan rekommendera detta utflyktsmål.

Foton: Ragnhild Tjäder

Per tipsade oss om att det finns en app som heter naturkartan.se  där finns alla reservat i hela Sverige. Ladda ner den om du gillar Natur och Vandring.