Ol Hans en vacker Hälsingegård

Foton: Ragnhild Tjäder

Ol-Anders Hälsingegård. Guide är Gun-Maie Swessar.                Foton: Ragnhild Tjäder

Vårt första resmål var Ol-Anders Hälsingegård, där vår guide Gun-Marie Swessar mötte oss, med utomhus fika och nygräddad kaka. Denna gård är besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar. I landskapet finns närmare 1000 gårdar. Sju av dem är utsedda av Unesco. 

festsalen med vackra interiörmålningar

Festsalen med vackra interiörmålningar

Gun-Marie berättade på ett roligt och intressant sätt, om gårdens exteriör och om brokvistarna som är skapade i empirestil bland annat. Vidare in i Festsalen med vackra interiörmålningar från 1848 på väggarna och alla hade sin historia. Den som hade skapat målningarna var från Rättvik. Förra sommaren bodde deltagarna i Allt för Sverige på gården. Inom samma område finns ett litet, men väldigt informativt Emigrantmuseum, där du kan följa med på en resa från Alfta till Bishop Hills i USA. 

Jacob Bruce visar Linfabriken
Jacob Bruce visar Linfabriken

Vår bussresa gick vidare till Växbo krog för en välsmakande lunch. Efteråt promenerade alla upp till Lin fabriken med tillhörande butik, där Jacob Bruce som är ena halvan av ägarparet tillsammans med hustrun Hanna emot oss. Han berättade en fascinerade historia över hur det gick till när de tog över fabriken från Rolf Åkerlund. Jacob visade oss runt i fabriken. De har nu kunnat utöka antalet vävstolar och fördubblat personalstyrkan. Butiken erbjöd ett stort utbud av mycket vackra linne produkter som många i sällskapet fastnade för. 

Deltagarna på resan enades om att vi hade en trevlig dag med vackert väder, god mat, lärorika besök och pålästa guider.