INDIEN- ett optimistiskt land

                                                                                               
Aina med närmaste vännerna i Indien
Aina med närmaste vännerna i Indien                                        Foton: Aina Dalentoft

Aina Dalentoft gav oss upplevelser från Indien med sin berättelse om möten med människor i Indien. Hon berättar engagerat och får oss aktiva seniorer mycket nyfikna på Indien och sugna på att åka dit själva. Aina berättade att hon rest mycket och till många olika världsdelar. De senaste tio åren har hon rest i Indien och då stannat mellan två och fyra månader varje gång. Dessa resor har förändrat hennes sätt att se på och uppleva tillvaron. Hon berättar att indierna, som är hinduer, har så många olika gudar att det finns en gud för varje tillfälle. Det gör hela folket lösningsinriktat. Kommer man inte fram på det ena sättet så prövar man ett annat sätt. Fram kommer man. Aina visar ett roligt fotoexempel på detta. Indien införde hjälmtvång för moped och då mannen inte hade råd att köpa hjälm satte han på sig en kastrull på huvudet. Detta godkändes av den polis han stoppats av och han slapp böter.

Det finns också en sådan oerhörd kraft i det indiska samhället, berättar hon, som också kan bero på att befolkningen är så ung. Hälften av befolkningen består av ungdomar till skillnad från oss. För ungdomar är ju ingenting omöjligt. Inställningen hos ungdomar är också sådan i Indien att först vill man utbilda sig och sedan ha ett jobb och samtidigt vill man kunna ge tillbaka till samhället med ideellt arbete ofta i form av olika projekt.

Bild från ett projekt med en stam i norra Indien

Folklore/dansare från Karnartaka i södra Indien

Många sådana projekt har Aina deltagit i när hon vistats i Indien. Hon har blivit god vän med många indier framförallt genom det speciella band hon fått med den familj på vars golv hon sovit, tillsammans med dem och som hon haft kontakt med genom åren. En del indiska grupper har också, genom kontakt med Aina kommit till Sverige och fått uppleva våra exotiska breddgrader. Hon har också startat små projekt i Indien för att påverka kvinnor att ta för sig lite mer. I Indien har det också under lång tid funnits ett tredje kön, transgender säger hon, och där anses det inte konstigt alls.

Indien är ett färgsprakande land. Man tar alla möjligheter till att fira, klä ut sig och pynta med ljuslyktor och glitter och musik och föreställningar. Exempelvis firar man jul och klär sig i tomtekläder fast man inte är kristna. Alla indier lär sig engelska i skolan, men det finns 38 olika språk i landet och ofta blandas flera av dem för att man ska kunna nå fram till varandra. Det har ju också varit en ekonomisk standardhöjning i hela landet och idag har många indier en utbildning som gjort att indier flyttat till andra världsdelar.

Kvinnor åtnjuter enligt lag samma rättigheter som män men fortfarande i praktiken är flickor/kvinnor inte lika mycket värda. Det är också ett land som dras med mycket hög korruption, men nuvarande ledning av landet har sjösatt en stor ekonomisk reform för att bekämpa detta. De senaste åren har skattemedel börjat komma in och detta har börja nå ut i form av bättre infrastruktur, rent vatten, säkrare situation för kvinnor och barn samt ett pågående genomförande av en hälsoförsäkring för 500 miljoner indier.