Jobs handtryck för hantverkskunskapen vidare

Foto Laila Thunstedt
Foto Laila Thunstedt

Aktiva Seniorer besökte Jobs Handtryck i Leksand en solig men lite kylig torsdag den 11 april.

Helt i Gustav Ankarcronas anda fick 35 aktiva seniorer se tillverkningen av de vackra tygerna. Jobs Handtryck har alltid gått sin egen väg. Inte följt med strömmen och inte hoppat på trender. Så har man lyckats skapa tidlösa designklassiker, unika i sitt slag. Än i dag trycks de blomstrande tygerna helt för hand, precis som vid starten 1944. Ca 10.000 m trycks per år i ett 80-tal mönster. Vi får vid vårt besök se tryckarna arbeta i tryckverkstaden med att lägga på den röda färgen på körsbären på ett tyg som ligger utspänt i två 30-meters längder. Innan avfärd inhandlas många vackra ting med Jobs mönster på.

 

Efter lunch i Moskogen var nästa anhalt smedjan Käck & Hedbys Brukssmide. Dess mest kända produkt Tuppstaken har anor från 1600-talet fick vi veta och Gustav Ankarcrona designade den moderna varianten i början av 1900-talet. Vi fick veta vad symbolerna på ljusstaken, som anknyter till kristendomen, betyder. Staken är en uppskattad gåva bl a till brudpar då tuppstakens hjärtform symboliserar kärleken. Vi seniorer finner fina saker att inhandla även i denna butik, en av oss med efternamnet Björn hittar en vindflöjel till sommarstugan som föreställer en björn. Själv nöjer jag mig med en söt ljussläckare med tupp som handtag.

På hemvägen denna lyckade dag hinner vi även förbi Leksands brödaffär och nu inför påsken får vi tillfälle att förse oss med härligt knäckebröd med olika kryddningar. En fin kulturdag!<