Imponerande verksamhet i Falun

Besöket på Förlagssystemet i Falun  inleddes med en kaffestund där Staffan Hammarin informerade om verksamheten. Därefter gick vi ut i den 44.000 kvadratmeter stora lager – distrubutionslokalen. Där fick vi en uppfattning om den enorma logistik som krävs för denna verksamhet. Från order till färdig leverans. Förlagssystem erbjuder en totallösning där förlagen äger böckerna och de tar hand om allt det andra.

De betjänar idag ca 2 000 bokhandlare och andra återförsäljare som gör sina inköp via dem. Med över 50 000 svenska titlar i lager från ca 700 förlag erbjuder de ett bredare och djupare sortiment av böcker än någon annan. Distributionen innefattar även utländska böcker, tidskrifter och annan makulatur.

Antalet anställda varierar över tid, men utslaget på året cirka 200. Det är svårt att återge denna fantastiska verksamhet, den bör ses med egna ögon.

Foton: Eva Jäger