16 000 mil på motorcykel i Asien

Posa och hans närmaste medresenärer
Posa och hans närmaste medresenärer
Posa måttar storleken på en råtta som sprang över golvet
Posa måttar storleken på en råtta som sprang över golvet
Kartan som visade resans sträckning
Kartan som visade resans sträckning

Per-Olof ”Posa” Serenius, dubbel guldmedaljör i isracing, gästade Aktiva Seniorer och berättade om sin resa på motorcykel i ord och bild, från Sydkorea via Vladivostok till Moskva. Han inledde med att berätta om sin uppväxt i Hedemora, men han har bott större delen av sitt vuxna liv i Gävle och arbetat som brandman.

Med i det gäng som åkte motorcykel fanns Varg Olle Nygren, Ove Fundin och Lelle Grapengiesser. De hade även en följebil där extrautrustning kunde transporteras och den kördes av Christer Gerlach, som dokumenterade färden.

Resan gjordes under två månader och var 1600 mil lång. Största delen av packningen hade de bakpå motorcyklarna. Underlaget på vägarna var mycket varierande och med detta följe en hel del punkteringar. Per-Olof var den som klarade hela sträckan utan punkteringar eller andra missöden.

För det mesta sov de i tält, men ibland övernattade de på hotell, för att få tillgång till dusch. De träffade många gästvänliga människor som också erbjöd dem övernattning i deras hem. Resan innebar många möten av människor som färdades åt motsatt håll. Var de än kom väckte de alltid stort intresse, speciellt från nyfikna barn.

Ett trevligt föredrag som lockade många lyssnare.

Nedan några av Posas bilder som jag fått låna till reportaget:

{gallery}reportage/asienresan{/gallery}