Stentryckeriet i Vikmanshyttan

Tomas Dahlrud och Jenny Nirs välkomnade
Tomas Dahlrud och Jenny Nirs välkomnade

Tomas Dahlrud och Jenny Nirs välkomnade oss Aktiva Seniorer till tryckeriet. Det rätta namnet på företaget är Rolf Jansson Lito eftr. AB, i Vikmanshyttan och är det äldsta stentryckeriet som trycker konst i Norden. Tryckpressen är från 1889. Det anses vara landets litografiska centrum. Rolf Jansson startade, men företaget drivs nu av bröderna Mats och Per-Ove Westman. Verksamheten i Vikmanshyttan startade i den gamla Konsumbutiken där de fortfarande finns sedan 1972.

Här syns den unika stenen som konstnären tecknar på
Här syns den unika stenen som konstnären tecknar på

Att göra litografi är en unik process i flera steg, litografen och konstnären har ett nära samarbete. Konstnärens motiv tecknas spegelvänt med krita på Bayerska kalkstenar. Färgen de använder är linoljebaserad och ljusäkta. Varje färg kräver en ny tryckning i pressen. Upplagornas storlek kan variera mellan 150-450 ark. Litografin får ett nummer, äkthetsstämpel och signatur för hand av konstnären. Efter färdigtryckt upplaga slipas motivet bort och stenen kan användas igen.

De har även en verksamhet där de inreder offentliga miljöer och företag. Försäljning till konstföreningar, landsting, kommuner samt till privatpersoner. Detta besök ändrade min uppfattning av vad en litografi är, tycker Lise-Lotte Boberg.

Så här kan resultatet bli.  Foto: Björn Karlsson
Så här kan resultatet bli. Foto: Björn Karlsson