Resa tillbaka i tiden i det vackra Gästrikland

Den sista dagen i maj gjorde 41 aktiva seniorer i Falun en dagsutflykt med buss, som först gick till Hofors hembygdsgård där vi efter kaffe och bulle fick se hur boendet utvecklats i Sverige under 100 år.

Lägenheten från 1880-talet var ett fyrspisrum. Dvs ett enda bostadsrum där hela familjen bodde. Väggarna bestod av stänkmålat timmer, skurgolvet täckt av trasmattor och värmen spreds från vedspisen. Fotogenlampor och stearinljus var de enda ljuskällorna och rinnande vatten och avlopp saknades. Enkla möbler men funktionella, utdragssoffan vid väggen fungerar också som säng.

 

 

 

Foton: Laila Thunstedt  

Lägenheten från 1920-talet rymmer ett rum och kök. Nu finns elektriskt lyse, rinnande vatten och avlopp. Sedan kunde vi i 1950-talslägenheten se hur tjock-TVn tagit plats framför soffan i finrummet. I köket perstorpsplatta på arbetsbänken. Jag blev rörd när jag såg den bruna mjölkflaskan som mjölken kom i när jag var barn och den tredelade plåtkakburken som fanns hos min mormor och alltid innehöll goda kakor.

 

 

 

 

En staty utanför av Kerstin Hesselgren påminde oss om den första riksdagskvinnan i riksdagens första kammare.

Färden gick vidare genom det vackra sommarlandskapet till Högbo bruk där vi åt en mycket smaklig buffélunch och sedan hade tid att bese glasblåsarens verkstad,  smeden och doftindustrins butik där vi kunde inhandla ekologiska krämer.

Utflykten i sommarsol avslutades i Gammelstilla där entusiaster sedan några år startat ett destilleri för att producera en egen whisky. 2016 var den första produktionen klar och den såldes slut direkt på systembolaget. Vi fick lära oss att whiskyn ska lagras minst tre år innan den är färdig. En rundtur avslutade besöket där sjön speglar himlens ansikte och reflekterar det sköra ljuset från skyn med en skönhet som skär i hjärtat.

En fin dag med Faluns aktiva seniorer.