Forkörning Leksand/Röros – en resa med häst och släde

Lars Gudmundsson
Lars Gudmundsson

 

Lars Gudmundsson från Västanvik, och en genuin Falugrabb berättade om denna gamla sedvänja att resa i Dalarna. Forresa och forkörning, vad innebär detta? Jo, att köra varor mot betalning. Den mesta forkörningen skedde under vinterhalvåret, när det var kallt. Åttio procent av alla varutransporter skedde under tidigt 1900-tal och gick längs vintervägar. Resesättet hade sin mycket speciella kultur, som Lars Gudmundson berättade om mycket engagerat. Att resa med häst och släde i en lång karavan av hästar i det storslagna vinter-landskapet på ett mycket traditionellt sätt att resa, är en stor upplevelse som går att genomföra även idag. En resa görs varje år i februari och tar 16 dagar från Leksand till Röros. Här visas några exempel på hur resan kan se ut.

 

Foran med 16 hästar startar
Foran med 16 hästar startar

Närbild på forans viktigaste deltagare
Närbild på forans viktigaste deltagare

Här hämtas vatten till hästarna
Här hämtas vatten till hästarna