Pilgrimsvandring Santiago de Compostela

Elisabeth och Per Gilén i vandrartagen

Elisabeth och Per Gilén höll ett mycket uppskattat föredrag om sin vandring. De började med att berätta om vilken utrustning som det är bra att ha med sig. Båda kom med sina ryggsäckar, som var färdigpackade och hade en vikt ca 10% av deras kroppsvikt. Viktigast var att ha bra skor/kängor som skulle vara 1 1/2 nummer för stora.  

Vandringen började i St.Jean-Pied-de-Port vid foten av Pyrenéerna. Där införskaffades pilgrimspasset som var viktigt om man skulle få bo på härbergerna efter vägen och beviset att man gått El Camino. Vid varje by/stad fick de en stämpel i passet.  Leden går genom skogar och över fält, förbi historiska lämningar, genom ett otal pittoreska byar och ståliga städer. Den passerar tjurrusningens Pamplona, vindistriktet La Rioja, Burgos och Leóns gotiska katedraler och in i Galicien. Slutmålet för de flesta är Santiago de Compostela men paret Gilén fortsatte ut till Finisterre som är Europas västligaste punkt. 

Deras vandring tog 42 dagar, i genomsnitt gick de ca två mil om dagen. De delade upp dagen i sex timmars vandring, sex timmars vila, mat, fotvård och 12 timmars sömn. För det mesta sov de på härbärgen som var av varierande slag, men någon natt sov de på pensionat. Det var aldrig några problem att hitta sov möjligheter.

Samtidigt som de berättade visades flera vackra bilder längs leden.

Vi var ca 50 medlemmar som lyssnade och blev inspirerade till att följa deras exempel och ge oss ut på vandring.