Medicinhistoriska museet

 Inger Lennertsen och Kaarina Jansson guidade
Inger Lennertsen och Kaarina Jansson guidade

Aktiva Seniorer i Falun gjorde den 11 januari ett trevligt besök på Medicinhistoriska museet. Vi blev alla imponerade över denna skatt av olika saker som vi fick se. Det gav oss en återblick till hur det var förr i sjukhusets värld.

Vi togs emot av guiderna Inger Lennertsson och Kaarina Jansson, som först berättade om husets historia. När huset byggdes 1896 var det en arbets – och försörjningsinrättning för fattiga. På 1940 talet tog landstiget över huset och då användes det för vård av långtidssjuka. Efter en donation av familjen Nisser kallas huset för Nisserska. Under långa perioder har det inte varit någon verksamhet i huset. Sedan 1999  finns Medicinhistoriska museet, Nisserska teatern och konstateljeer att besökas där.

Under långa perioder har otroligt många sängar, instrument och apparater samlats in och finns nu uppställda att titta på. Vi fick se en sjuksal från förr där 10-20 patienter låg på samma sal med en sjuksköterska närvarande på salen. Gamla kuvöser och en liten låda med värmekrus på sidan att flytta små barn i.

En operationssal med dithörande instrument och tekniska apparater. Även en tandläkarstol med fottrampad borr. Apoteksflaskor och buteljer av alla de slag. Tidigare fanns det också vackert porslin på sjukhuset, det fanns också samlat på flera hyllor.

Hela museet drivs som en ideell förening. och är öppet varje helgfri torsdag mellan 14.00-17.00.

{gallery}reportage/180111medicin/{/gallery}