Upptäck Dalarna

Håkan Olsén signerar sin bok Upptäck Dalarna
Håkan Olsén signerar sin bok Upptäck Dalarna. Foto:Gunnel Balaile

På Aktiva Seniorers sista månadsmöte för året var fotograf Håkan Olsén inbjuden för att berätta och visa bilder från sin bok ´Upptäck Dalarna.’ Boken omfattar Dalarnas 15 kommuner med tips på utflyktsmål och upplevelser, många av dem lite utöver det vanliga och okända för många av oss. Det var många som kommit för att lyssna denna eftermiddag och som fick förnyad lust att återupptäcka vårt län, nyfikna på det Håkan just berättat och visat med sina bilder.

Boken inleds med en presentation och ett citat av Erik Axel Karlfeldt -” Dalarna är mer än våra andra landskap av mångfalder. Det är en sammanträngd bild av vårt land, ett Sverige i förminskad skala.” I norra delen, i Idre, har vi Sveriges sydligaste sameby. I Fulufjällets nationalpark i Sälen har vi en riktig överlevare, den 9.550 år gamla granen ”Old Tjikko,” som fått sitt namn efter upptäckarens hund. Den var redan 7.500 år när Jesus vandrade på jorden, som Håkan uttryckte det. Den har överlevt med s k vegetativ förökning. Mager och vindpinad står den där, 4,5 m hög och en dryg decimeter i omkrets.

I Älvdalen utanför Brunnberg finns Stop vattenfall, som nog är okänt för många, med branta klippväggar och en lagun av knähögt vatten. Han berättade om älgarnas betydelse för människornas överlevnad och för den den tidigare så framgångsrika skinnindustrin i Malung, men där den kinesiska konkurrensen  till slut blev för tuff. År 2001 hedrades Dalarna av Unesco. ´Stora stöten´i Falun utsågs då till ett av världens dryga tusen världsarv. 

Siljan och Siljansringen uppmärksammades förstås och han rekommenderade en tur med den gamla, anrika båten ´Gustaf Wasa´ för att bl a uppleva Siljans speciella och vackra ljusskiftningar. Om Österdalälven och Västerdalälven sägs att människorna formats av älvarna. Den östra flyter lugnt och långsamt och den västra är vild, orolig och full av forsar. Den har skapat lugna människor i öster och vilda i väster, enligt gamla sägner. Älvarna flyter samman i Djurås och där upphör sägnerna.

Vi har det bördiga och artrika nedre älvdalslandskapet, artrikt avseende både på djurliv och växtlighet, utefter nedre Dalälven med kommunerna Säter, Hedemora och Avesta. Här har jorden brukats i århundraden. Där hittar man bl a Skattlösbergs fantastiska slåtterängar, som ligger i Dan Anderssons hemtrakter. Säterdalen har nog de flesta hört talas och besökt, men kanske inte vandrat i. Den som tycker om att vandra rekommenderas ett besök sommartid för att få uppleva dess branta raviner, ängsbackar och vattenfall, som kan ge känslan av tropisk regnskog på sensommaren.

Och varför inte ta en tur på Strömsholms kanal, 110 km lång och med 26 slussar ? Den börjar i Smedjebacken och fortsätter sedan mot Stockholm. Vi fick höra om matsafari i St Skedvi, om buddistiska munkar i Ulfshyttan, att uppleva rena ” Vilda västern ”i Dalton city i Sifferbo, om cirkusläger för barn på Wåhlstedts gård i Dala-Floda och mycket annat.

Det var inspirerande och vi var många som blev nyfikna på boken. När sommaren nalkas och solen börjar värma igen, finns det några nya upptäckter att göra i vårt vackra landskap.