Örter för Hälsan

Ett urval hälsosamma örter

Ett urval hälsosamma örter. Foto:Solveig Isaksson

Agneta Månsson från Wassbo örtagårdar berättade om vilka örter som vi kan plocka själva och använda oss av för en bättre hälsa. Det var 56 entusiastiska Aktiva Seniorer som lyssnade, kände på, luktade och smakade olika örter på vårt månadsmöte den 30 oktober. Agneta har ibland kurser i form av workshops där man t.ex. lär sig göra salva och örtsalt och hon delade med sig av några recept. Hon tipsade om att det går mycket bra att använda den svenska ekologiska rapsoljan som är suverän för olika salvor och kryddoljor. När det gäller örter så använder hon numera oftast vilda örter eller perenna växter, som gör att arbetsinsatsen i trädgården blir ganska lindrig. Vi fick också lära oss att om man använder färska örter så ska man använda dubbelt så mycket som när örten är torkad.

Många örter skall torkas i max 35 grader varför det kan fungera bra i ett vanligt utrymme som är luftigt och värms upp lite extra av ett element. Ringblomman t.ex. är lätt att torka hemma. Invärtes är örten inflammationshämmande, svettdrivande, febernedsättande, kramplösande och blodtryckssänkande samt ökar gallutsöndring. Utvärtes används den för sårläkning och hudvård.

Agneta Månsson
Agneta Månsson med humlekottar

Här är ett axplock av de kunskaper jag tog till mig av Agnetas föredrag: 

Av rosmarin blir man pigg, blodcirkulationen ökar och kan gärna användas till att späcka kött, fågel exempelvis. Kryddsalvia innehåller östrogen och kan vara verksam vid problem med övergångsbesvär i form av vallningar. Oregano (den svenska varianten heter Kungsmynta) och är bra för att dämpa hosta. Dill är lugnande och bra för magen. Det är persilja också och innehåller både c-vitamin och järn.

Timjan blir man pigg och kärleksfull av, och backtimjan lockar fjärilar och bin. Selleri höjer könsdriften hos män och libbsticka hos kvinnor. Pepparmynta är bakteriedödande och inflammationshämmande. Om man är täppt i näsa och hals är det bra att koka vatten och lägga i mynta i det, lägga en handduk över huvudet och andas in ångorna.

Lavendel innehåller 27 olika rogivande oljor så det är inte konstigt att man gjorde lavendelpåsar förr och lade i linneskåpet. Ljung är också rogivande och bra mot urinvägsinfektioner. Humlekottar från honplantan innehåller östrogen 0ch är dessutom lugnande. Skymningste som Agneta Månsson säljer innehåller bl.a. detta. Kärleksörten innehåller slemämnen som är bra för magen. Den är bra för folk med tarmfickor. Man kan äta bladen i en sallad t.ex.

 Rönnbär kan man plocka sedan det varit frost och sedan torka på hushållspapper tills dom blir skrynkliga och värm sedan på eftervärme i ugnen max 50 grader.  Tre-fyra rönnbär om dagen är mycket hälsosamt, berättade Agneta Månsson och svarade sedan på frågor från medlemmarna.

Örtsalt, Te, Salvor och övriga örtprodukter till beskådan och försäljning
Salvor och övriga örtprodukter till beskådan och försäljning