Silverhyttan – Besök i Världsarvet.

Silverhyttan. Foto: Gunnar Jönsson
Silverhyttan. Foto: Gunnar Jönsson

Vår guide Lena Grönlund Myrberg tog emot oss, ett gäng Aktiva Seniorer från Falun, vid grinden in på området och berättade om byggnaderna runt omkring oss. Extraktionsverket med kopparverket och zinkhyttan, är ett industriområde och byggnadsminne, där även vitriolverket och Silverhyttan ingår. Alla byggnader ägs av Falu Gruva och är en del av Världsarvet.

Här skedde framställning av kopparvitriol och metaller såsom koppar, zink, silver och guld. När kopparhalten sjönk i den brutna malmen under 1800-talet behövdes ett effektivare sätt att utvinna metallerna. År 1884 uppfördes den Silverhytta som finns än i dag.  Rättigheter att utvinna silver undertecknades redan 1788 av Gustav lll. Denna framställning pågick till början av 1920 talet. Cirka 13.000 kilo silver och 5.000 guld under tiden 1863-1920. Mängden varierar i olika böcker.

Vi fick också se en film som delvis visade hur framställningen av silver gick till.

Renoveringen av Silverhyttan påbörjades för två år sedan. Vilket innebar byte av fönster och utrensning av mycket gammalt bråte i lokalerna.

{gallery}reportage/silverhyttan/bildspel/{/gallery}