Carl Jularbo och Avesta Art

Besök på Avesta Art

Aktiva seniorers höststart den 30 augusti 2017 gick söderut. Först besökte vi Carl Jularbo Museum i Gamla byn i Avesta. Dragspelskungen Carl föddes 1893 i Jularbo, han hette egentligen Karl Karlsson. Museet berättar om livet från fattig gårdfarihandlarson till ett mera lyxigt liv,  berömda framträdanden och berättelser om honom själv och andra artister. Under sin levnad hann han spela in 1577 titlar. Vi känner väl alla till Drömmen om Elin och Avestaforsens brus.

Därefter intog vi vår lunch på Koppardalens Restaurang med Avestaforsens brus utanför fönstret.

Besöket avslutades med Avesta Art som visar samtidskonst i samspel med industrihistoria. Årets tema är identitet ur olika perspektiv tolkat av 17 konstnärer varav 13 är kvinnor. Vad som är unikt är att verken visas i näst intill orörd industrimiljö, vilket gör upplevelsen ännu mera spännande.

Sedan 2011 arrangeras Avesta Art varje år och har olika teman.

Vi som var dit kan rekommendera ett besök.

Lise-Lotte Boberg text och bilder Ragnhild Tjäder

 

{gallery}reportage/170830Art{/gallery}