Våravslutning I Västerdalarna

Vi var 35 personer som startade vår bussresa från Falun den 7 juli. Vårt första stopp var Storänget i Nås, där Ingemarsspelens styrelseordförande Curt Tysk tog emot oss. Han berättade om historien bakom spelen, som bygger på Selma Lagerlöfs roman Jerusalem. Rune Lindström dramatiserade texten 1958/59 och har sedan dess framförts varje sommar.

Under tiden vi intog vår matsäck underhöll Byns Mats Larsson med anekdoter från sin barndom och även med sång till gitarrspel. Tims Halvar en av personerna i spelet gestaltas av Byns Mats.

 

Vi tackade för ett trevligt mottagande med intressant historik och underhållning.

Sedan gick färden vidare till Limedsforsen och Sixten Jernbergs Museum. Vid framkomsten väntade vår lunch i denna rustika byggnad vid älvens kant. Därefter vandrade vi runt i museet och tittade på den fantastiska prissamlingen och läste berättelser om Sixten. Man kunde även följa olika bildspel från tävlingskarriären. Allt presenterat på ett överskådligt och intressant sätt.

När vi startade resan mot Dala-Järna kom tyvärr regnet. Men väl framme där mötte oss konstnärsparet Margot, Tomas Holst som tog emot med glädje och en dikt framförd av Tomas. Konstmuseet är uppdelat i fyra delar, en del visar konstnärer från Dalarna, sedan ett rum med Tomas konst och därefter Margots verk. Det finns också ett rum med Tomas samling av flera hundra fåglar i trä.

Som avslutning underhöll paret oss med egna dikter som hade tonsatts av Margot.

En trevlig resa med delar av spontana inslag.

Lise-Lotte Boberg