Konsten att spå väder

Här förbereds väderspåmännen
Här förbereds väderspåmännen

Måndagen 24 april hade Aktiva Seniorer i Falun månadsmöte, det sista för säsongen.

Till mötet var Jan-Erik Lindström och Lars-Erik Axelsson från vädergruppen i Stocksbro och Torsång inbjudna för att berätta om den gamla konsten att spå väder, som våra förfäder sedan århundraden brukade göra.

Människan har tappat den kunskapen till skillnad från djuren, som agerar utifrån de tecken de får från naturen. Vi vet t ex att djuren flydde upp i bergen, innan människorna upptäckte att en tsunami var på gång i Thailand.

Och vi har väl alla hört talas om den gamla Bondepraktikan, som hjälpte våra förfäder att förhålla sig till den tid de levde i. De berättade om alla tecken vi får från djur och natur och även från månen och av molnens utseende. När flertalet observationer pekar åt samma håll, kan man lämna en väderprognos. Här handlar det inte om en- eller tvådagarsprognoser, utan om längre prognoser, upp till ett halvår. Prognosen är lokal.  

Utifrån abborrens olika teckningar   kan hela årets väder förutses
  Utifrån abborrens olika
  teckningar kan hela
  årets väder förutses

Man kollar bl a abborrens ryggfena, buk och streck från gälarna och bakåt för att få veta hur vintern blir, om den blir kall eller mild och hur tjock isen kommer bli, man kollar fågelstrecken bl a stararna för att bedöma om det blir en bra sommar, man kollar läget på tofsvipans bo för att bedöma om det blir torrt eller mycket nederbörd, myrstacken för att bedöma kommande snödjup och noterar om grodrommen ligger på djupt eller grunt vatten för att bedöma om det blir torka eller ej.

Detta är ett axplock av alla de observationer man kan göra för att säkra sin prognos om kommande väder.

Nutidsmänniskan kan säkert rycka på axlarna åt det som berättades, men kanske det verkligen är så, att vi har förlorat något, förmågan att förstå och tolka alla tecken vi får, den förmågan som djuren har kvar. 

Många ville veta hur man spår väder
  Många ville veta hur man spår väder