Besök på vackra Villa Bergalid som har ett eget spöke

26 medlemmar i Aktiva Seniorer besökte Villa Bergalid den 8 februari. Guide var den mycket kunnige Per Gilén. Erik Johan Ljungberg, 1843-1915, var en av Sveriges mest betydande industrimän och disponent för Stora Kopparbergs Bergslags AB i 38 år.

1900-1902 byggde han sitt slott – Villa Bergalid efter ritningar av arkitekten Nils Nordén. Dit flyttade han och hustrun Hildur 1902. Ljungberg installerade de för den tiden mest innovativa tekniker i huset som elektricitet, treglasfönster, centralvärme, hiss och elektrisk tvättmaskin, den första i Europa.

Ljungberg bodde i Bergalid fram till sin död 1915 tillsammans med hustrun Hildur som bodde kvar till 1922.

Numera äger Frimurarlogen Gustaf Wasa huset som köptes 1922 och man kan hyra festvåningen på 500 kvadratmeter för privata möten samt bröllops- och födelsedagsfester. Villa Bergalid är uppförd i Italiensk nyrenässans med bl.a trämöbler från Italien. Ljungberg ritade och konstruerade många inredningsdetaljer som t.ex lampor, träräcken, öppna spisar, fönster med insprängda flaskbottnar m m, m m. Han var i mångt och mycket före sin tid.

Spökar det på Bergalid? Enligt tidigare vaktmästare spökar det och det är hustrun Hildur som går igen, lampor tänds och släcks, skrammel på nätterna och dörrar som öppnas och stängs.2010 brann det i Villa Bergalid på andra våningen men allt är återställt igen.

Det hela var ett väldigt intressant besök och vi fick en inblick i hur det har varit förr i tiden, mycket tack vare den kunnige guiden Per Gilén.

{gallery}reportage/bergalid2017{/gallery}