Närkontakt med Afrika

Gunnel Balaile. Foto: Solveig Isaksson
Gunnel Balaile.
Foto: Solveig Isaksson

På årets första månadsträff den 23 januari 2017 fick vi ett intressant möte med en annan kultur. Gunnel Balaile sjuksköterska och barnmorska och senare lärare i Hälso- och sjukvård berättade från sitt eget liv samt från forskning gällande HIV.

Hon berättade att om man är ung, öppen och nyfiken på världen kan mycket hända. Råkar man dessutom bli kär i en man från Tanzania kan livet ta en helt ny och oväntad vändning.

Så blev det för Gunnel Balaile, när hon mötte sin blivande man i Uppsala, där både hon och han studerade. Gunnels blivande man hade genom Sida erbjudits studiemöjligheter och Gunnel studerade till barnmorska.

Efter studierna reste de till Tanzania och bosatte sig i NV delen med närhet till Victoriasjön, en av världens största insjöar och den största i Afrika. Närheten till sjön bidrog till ett behagligt och svalkande klimat i denna del av landet. Detta var 1970. Giftermålet skedde i makens hemby i södraTanzania. Giftermål innebär alltid stor fest, där hela byn är engagerad. Gunnel hade inga svårigheter att anpassa sig till sitt nya liv. Här var det lätt att leva. Gunnel jobbade inte så mycket de första åren, då hon var hemma med sina två barn, som föddes i början på 70-talet.

Hon berättade om livet i Tanzania, bl a om den inplanterade Nilabborren i Victoriasjön, som så gott som utrotat de ursprungliga fiskearterna. Att resa med tåg kunde ta lång tid. Ofta fick man räkna med flera dagar innan man kom fram, även om det inte var så långt, med våra mått mätt. Vägnätet var outvecklat.

Människorna gick mestadels barfota. Kanske hade man ett par skor, som man använde vid mer högtidliga tillfällen. På 80-talet började unga människor bli sjuka och dö av en mystisk sjukdom i ökande utsträckning. Det var HIV som hade drabbat dem. Det var en skamlig sjukdom och svårt att tala om. I dag har man lyckats få någorlunda kontroll över utvecklingen. Man försöker få de unga att använda kondom bl a. Barnadödligheten har också gått ner och är på rätt väg.

Solceller bidrar till att alltfler får elektricitet och kan leva ett enklare och mera modernt liv. Maken fick arbete i Dar es Salam och familjen flyttade dit. Det var redan då en storstad med          ca 3 miljoner invånare. Där skaffade man bil och kunde bl a åka till havet i öster, Indiska oceanen. Gunnel upplevde inte någon rasism, utan snarare positiv särbehandling, under sin år i Tanzania.

Numera är Gunnel tillbaka i Sverige, men åker ofta ner till sitt andra hemland, som ligger henne och barnen varmt om hjärtat. Maken dog långt tidigare. Slutligen berättade Gunnel om ett möte där en man utropade,” We are all Africans.”   Han menade, att människans ursprung kan härledas till Afrika, inte minst till Tanzania, där man hittat mänskliga kvarlevor, som är ca 2 miljoner år gamla. Inte undra på att hon kände sig som hemma.