Clas Ohlsons distrubutionslager i Insjön

Redan vid framkomsten utanför grindarna, togs vi emot av två trevliga guider vid namn Karoline Gustavsson och Maria Lööf.

Först fick vi information om att företaget startades 1918 som postorderfirma i Insjön. Nu har företaget försäljning och service i fem länder Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och Dubai. Via 200 butiker och e-handel. Planerar nu för att  öppna butiker i Hamburg.

Alla 15.000 artiklar distribueras från detta lager. Vilket har inneburit att de har behövt bygga ut i flera omgångar, för att få plats med allt. De senaste byggnaderna är de två kranhusen, det ena som är 30 meter högt och det andra 44 meter. Idag består hela byggnaden av en yta på 77.000 kvadratmeter.

Här lyssnar halva gruppen på vår guide. Bild: Lennart Björklund
Här lyssnar halva gruppen på vår guide. Bild: Lennart Björklund

Vi blev uppdelade i två grupper, vilket möjliggjorde för oss att höra vår guide och även ställa frågor under rundvandringen i dessa stora lokaler. Gruppen fascinerades av alla dessa datortekniska lösningarna som vi fick se. Hur de mobila kranarna for fram mellan hyllorna i hastigheterna 3m/sekund eller 6m/sekund och plockade in och ut saker från hyllorna. Det finns 7 km transportband i olika våningar. Hur logistiken på in och ut flöde från lagret fungerade. Varje dag var ca 100 fordon involverade i detta.

Personalstyrkan var ca 350 personer vid normal bemanning, vid toppar kunde de vara 450-500.

Alla 29 personer som var med på detta studiebesök var mycket nöjda med vad vi fått se och höra från våra två kunniga guider.