”Kvinnan bakom Carl Larsson”

Marianne Nilsson. Foto: Gunilla Stråhle
Marianne Nilsson.
Foto: Gunilla Stråhle

Ordföranden Lise-Lotte Boberg hälsade Marianne Nilsson välkommen till månadsmötet 4 april 2016.
Hon var under många år intendent på Carl Larsson-gården, men gick i pension 2009. Hon lyckades på ett utmärkt sätt förvalta det kulturarv som Carl Larsson-gården är.
Mycket av det hon gjort har uppmärksammats både nationellt och internationellt.
Denna dag var fokus på ”Kvinnan bakom Carl Larsson”.

Marianne Nilssons stora intresse för Karin Larsson och hennes gärning har betytt mycket för den uppskattning och kunskap vi fått om kvinnan bakom Carl Larsson. Marianne N. fick Ja av Släktföreningen, när hon berättade vad hon ville göra. Hon ville lyfta fram denna begåvade kvinna, som frivilligt lämnat sitt konstnärskap som målande konstnär till förmån för sin man, för att inte stå i vägen för hans framgångsrika konstnärskap.

Men hon hittade andra vägar för att få utlopp för sitt konstnärskap.
Hon visade sig vara en skicklig textilkonstnärinna, vävde och sydde deras kläder, bl a lekvänliga barnkläder till skillnad från det som barnen bar på den tiden. Hon hann med att föda åtta barn.

Carl Larsson-gårdens interiör visar upp en mångfald av hennes vackra broderier och vävda textilier.
Hon formgav även möbler, som byns snickare sedan utförde. Hon skapade ett hem som idag anses typiskt svenskt, men som då var nydanande. Mycket färg och ljus.

Karin var långt före sin tid både när det gäller konstnärskapet och familjens förhållningssätt till bl a barnen. De fick alltid vara med, vilket var mycket ovanligt på den här tiden.

En mycket intressant kvinna och konstnär, väl värd den uppmärksamhet, som Marianne Nilsson till stor del bidragit till. En stor eloge till Marianne Nilsson.