CTH – studiebesök 16 mars 2016

Hatt- och mössfabriken CTH grundades av Carl Theodor Ericson 1885. Den hade sin storhetstid i slutet av 40-talet med 229 anställda, varav 20 män (mest förmän). Fabriken stängdes 2004. Då bildades vänföreningen för att föra den gamla traditionen med hattillverkning vidare.

Eva-Lisa Borres, CTH vänförening, hälsade oss välkomna till hattfabriken i Borlänge. Foto: Solveig Isaksson

Eva-Lisa Borres, CTH vänförening, hälsade oss välkomna till hattfabriken i Borlänge. Foto: Solveig Isaksson

Hon berättade bland annat om hur betydelsefull fabriken varit, speciellt för kvinnor som behövde en arbetsplats i den mansdominerade industrieran.

Eva-Lisa berättade många anekdoter, som hon i sin tur fått berättat för sig av tidigare anställda i fabriken. Det gav en levande bild av verksamheten och var intressant att lyssna till. Sedan botaniserade vi vidare på egen hand mellan hyllor, arbetsplatser och utställningar.

{gallery}reportage/cth160316/bildspel/{/gallery}

Där fanns också många symaskiner, ångpressar, mönster och mallar, marknadsföringsmaterial, kassaböcker, lagerkartonger, mössdekorationer. Där fanns hattar, kepsar, mössor, uniformshuvudbonader från olika sekel. Många kände igen en hel del och det var nästan att man beklagade att de flesta idag inte bär hatt.

Gullbrith och Suzanne har fått syn på något intressant. Foto: Solveig Isaksson
Gullbrith och Suzanne har fått syn på något intressant. Foto: Solveig Isaksson

Ja det mesta finns bevarat i något eller några exemplar i alla fall. Man har också olika utställningar som byts då och då. Fikat som ingår i avgiften för gruppbesöken innehåller i vacker hattbakelse från grannen i samma fastighet – Almas konditori.

Solveig Isaksson har fotat och skrivit. Iklädd en av museets hattar har hon också tagit en selfie
Solveig Isaksson har fotat och skrivit. Iklädd en av museets hattar har hon också tagit en selfie